ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - СОФИЯ

ФАКУЛТЕТ И КОЛЕЖ - СЛИВЕН

BG EN
| ННТД по ТММ | СУБ клон Сливен | Институт по механика БАН | ИСИР - БАН |
| НТС - Сливен |Община Сливен |Община Созопол |

19-та Национална конференция с международно участие

 

23 юни - 24 юни 2023 г.

"Образователни технологии" - 2023

  

гр. Созопол, УСОБ "ЛАЗУР"

   

Кратка история на конференцията

Катедра “Педагогика и мениджмънт” организира ежегодно Национална научна конференция с международно участие „Образователни технологии”. През годините на нея са взели участие гости от утвърдени университети в България и 11 страни (Русия, Латвия, Украйна, Узбекистан, Полша, Германия, Англия, Турция, Италия, Македония, Белгия). Първата конференция по педагогика бе проведена през 1989 год. в тогавашния ЦППКИПК, чийто приемник е днешния ИПФ – Сливен. Следващите пет конференции по педагогика се провеждаха на всеки четири години, до юбилейната 2011 година. Тогава се чества 25 години от създаване на ИПФ – Сливен и в рамките на това честване се проведе поредната Седма международна научна конференция „Образователни технологии 2011”.
На основа на контактите с участниците в конференциите бе сключен международен договор за сътрудничество между ИПФ – Сливен и Ленинградския държавен университет „А. С. Пушкин” – гр. Санкт-Петербург (Русия) – 2011 г. След тази година, провеждането на форума „Образователни технологии“ се утвърди като ежегодна научна проява с международно участие и днес е под егидата на Дни на науката на ТУ – София. Той утвърждава един уникален и много важен аспект на обучението в Сливен – педагогическото направление.
През 2020 и 2021 година, въпреки ковид-кризата Национална конференция с международно участие "Образователни технологии“ се проведе в хибридна форма и много онлайн участници.
През 2022 год. се проведе 18-та Национална конференция с международно участие "Образователни технологии 2022“ се проведе на 7 и 8 септември 2022 г., в рамките на Дните на науката на Технически университет – София, в гр. Каварна. Научният форум бе организиран с подкрепата на Община Сливен и съфинансирана от НИС на Технически университет-София, Инженерно-педагогически факултет-Сливен, катедра "Педагогика и мениджмънт“, Съюза на учените в България. Конференцията бе открита на 7 септември от проф. д.т.н. инж. Станимир Карапетков – зам.-ректор за „Факултет и Колеж-Сливен” на ТУ – София, и председател на Програмния комитет. Кметът на Сливен Стефан Радев изпрати поздравителен адрес, в който приветства организаторите и участниците в научния форум. След официалното откриване се проведе общо пленарно заседание. Конференцията продължи със заседания в две секции – педагогически и технически науки, където бяха представени доклади по различни теми в научните направления: „Управление на образованието”, „Непрекъснато образование”, „Обучаващи технологии”, „Средства на образователните технологии”, „Технически, природо-математически и икономически науки”, „Технология на възпитанието, обучението и изпита на водачи на МПС”. В това издание на конференцията участваха над 60 университетски преподаватели и учени, изследващи проблемите в съвременното образование, иновативните обучаващи технологии, съвременни подходи във възпитанието и обучението на водачи на МПС. В рамките на конференцията се проведе и Кръгла маса на тема „Висшето образование – предизвикателства, наука, сътрудничество“.